De opmars van de elektrische fiets
Elektrische fietsen verschijnen meer en meer in het straatbeeld. Een elektrische herenfiets is al lang niet meer alleen voor de plezierritjes van een bejaarde man. Steeds meer scholieren, die lange afstanden naar school moeten fietsen, of forenzen die graag naar werk fietsen maken de keuze om een elektrische fiets te kopen. Zo ook mijn vrouw, voor wie ik laatst een elektrische damesfiets gekocht heb. Met haar nieuwe fiets is harde wind niet langer een probleem!
De voordelen
Het is niet gek dat een elektrische fiets steeds populairder wordt. Allereerst is het natuurlijk goed voor het milieu. Korte afstandritjes met de auto zijn relatief het meest vervuilend, en juist daar biedt een elektrische fiets een oplossing voor. Iedere extra fietser is weer een auto minder op de weg, wat de algehele belasting op de weg vermindert. Naast voordelen voor het milieu, is fietsen natuurlijk ook goed voor jezelf! Als je vijf kilometer heen en vijf kilometer terug fietst naar je werk, heb je je minimale hoeveelheid beweging per dag er al op zitten. Ook verbetert fietsen je immuunsysteem, het is daarmee een pro voor weerstand. Maar bovenal is fietsen natuurlijk heerlijk ontspannend. Je bepaalt lekker je eigen tempo, luistert naar een muziekje, kijkt rustig rond en maakt je hoofd leeg of fietst samen met een collega. Zeker vergeleken met de hectiek van het drukke autoverkeer zal je veel minder stress ervaren.
Fietsend naar je werk
Ook voor de werkgever kunnen elektrische fietsen voordelig zijn. Fit personeel betekent minder ziekte, en in de toekomst zal de werkgever zelfs minder parkeerplaatsen hoeven te reserveren voor zijn of haar personeel. Steeds vaker bieden werkgevers daarom een fiets van de zaak aan. Mocht je werkgever dit (nog) niet aanbieden, dan zou je als werknemer via de werkkostenregeling (WKR) aanspraak kunnen doen op een e-bike van de zaak. Of werk met het Nieuwe Fietsenplan, waarbij je een renteloze lening afsluit die je aflost met de kilometervergoeding die je werkgever uit blijft betalen. Wat nu vaak nog een belemmerende factor is, is de administratie die bij een dergelijke fiets van de zaak komt kijken. Maar vanaf 2020 kan je kiezen voor een lease-fiets! In 2020 wordt namelijk de nieuwe bijtellingsregeling geïntroduceerd, en die zal dan ook op de fiets van toepassing zijn. Voor 7% per maand, wat neerkomt op een paar euro, kan je dan ook de fiets privé gebruiken.
Tot die tijd, lees je goed in wat voor fiets bij jou past! Met een speed pedelec kan je tot wel 45 km per uur, maar daar is een helm en kentekenplaat verplicht. Ook variëren fietsen in prijs, model (van mountainbike tot bakfiets), design en de hoogte van de instap.
Mijd de file, ga elektrisch fietsen!