BHV
“Waar rook is, is geen BHV-er”. Met die uitspraak begon mijn kortstondige carrière als preventie-interimmer bij een BHV organisatie. Ik moest er een beetje om lachen: was het idee niet van BHV dat deze juist de boel komen redden op het moment dat de tent in de hens staat? Nou, blijkbaar niet. BHV doet het absolute minumum aan het bieden van hulp, maar zorgt vooral dat bij een uit de hand lopende calamiteit de hulpdiensten zo snel mogelijk hun werk kunnen komen doen. Een klein vuurtje rookt nog niet echt. Komt er veel rook uit, dan is het tijd om te gaan. Met dit feitje open ik deze blog over waar op te letten als je een veilig beleid wil voeren omtrent BHV in je nog jonge bedrijf. De wet biedt je een hoop handvatten, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dat is logisch, maar niet heel handig: als er immers van iemand verwacht wordt dat hij het antwoord weet op elk probleem omtrent BHV, ben jij het als manager! Ik heb onderhand in de wereld van BHV heel wat bedrijven op pad mogen helpen met een goed beleid, dus heb hieronder een korte samenvatting genoteerd van kleine dingen om op te letten met een groot rendement. Ben je er klaar voor?
Tips
- Laat een erkende BHV-organisatie langskomen om het pand met je te bekijken. Veel mensen weten niet waar op te letten. Dat is logisch, je bent er niet voor opgeleid. Maar wees dan ook niet te trots om iemand in te schakelen die dit wel is. Deze zal je bijvoorbeeld wijzen op missende noodverlichting, obstakels in de vluchtroutes en missende brandwerende deuren. Wedden dat jij daar nog niet over na had gedacht?
- Kies een team van collega’s om de BHV-organisatie te vormen. Het is hierbij belangrijk dat dit collega’s zijn die hun hoofd koel kunnen houden in tijden van calamiteit. Je hebt er weinig aan als iemand begint te spugen bij een open botbreuk na een val van de trap.
- Zorg dat je materialen niet over datum zijn. Je brandblussers hebben een beperkte houdbaarheid en moeten daarbij jaarlijks gecontroleerd worden door de brandweer. Sla deze controle niet over: het kost iets, maar het kost je nog veel meer als je brandblusser niet werkt.
- Hang in elke ruimte een rookmelder op. Er zijn tegenwoordig slimme melders op de markt die aan je telefoon gekoppeld kunnen worden. Zo kan je snel zien waar het probleem is. En onthoudt daarbij: als er rook onder de deur uit komt… niet open doen. Waar rook is, is immers geen BHV!