AlgemeenDahlia

Dahlia

In 1872 werd de dahlia voor het eerst in Nederland geïntroduceerd. Oorspronkelijk komen ze namelijk uit Mexico. Hier komen wel tientallen soorten in het wild voor. Tegenwoordig zijn er veel meer soorten dahlia’s te onderscheiden. Het gaat hier om zo ongeveer 20.000 soorten. Enkele soorten zijn vaak in Nederland te krijgen. Het gaat hier om pompon-, cactus- of sterdahlia’s. Deze worden vooral vaak gebruikt om dahliacorso’s mee te maken. Hier is namelijk een speciaal soort bloemen voor nodig. Om een corso mooi te maken, heb je sowieso bloemen nodig die constant van kleur zijn. Ook moeten de bloemen compact zijn. Daarnaast zijn dahlia’s erg geschikt voor het maken van een corso, omdat ze in heel erg veel kleuren kunnen voorkomen, waardoor de wagens fantastisch versierd kunnen worden en alle benodigde kleuren aanwezig zijn.

Bloembollen

De mensen die een bloemencorso maken, kweken vaak hun dahlia’s zelf. Dit kan gebeuren op landbouwgrond en op velden. In Zundert zijn er bijvoorbeeld hele velden vol met deze bloemen. De gekweekte bloemen uit Zundert worden enkel gebruikt voor de corsowagens. Echter, ook mensen die geen bloemencorso maken, kunnen zelf dahlia’s kweken. Hiervoor heb je alleen bloembollen nodig en een tuin waar je de bloembollen in kunt planten. Dahlia’s staan namelijk prachtig als bloemen in je tuin. Ook is het leuk om zelf bloemen te kweken en de bloem steeds groter te zien worden, waarna uiteindelijk de bloem uitkomt in de kleur van jouw keuze.

Bloembollen planten

Om in Nederland dahlia’s te kunnen planten, moet rekening gehouden worden met het klimaat. Als de planten namelijk al uitgekomen zijn voordat het vriest, dan gaan ze dood. Je kan dus pas bloembollen planten op het moment dat de kans vrijwel nul is dat het nog gaat vriezen. Alleen dan kunnen de bloemen overleven. Als de herfst weer is aangebroken en er is kans dat het wel weer binnenkort gaat vriezen, dan is het verstandig om de bloembollen weer uit te graven. Vervolgens moet je deze dan ergens binnen op een donkere en koele plaats bewaren. Als het dan weer lente is en de kans dat het nog gaat vriezen verwaarloosbaar is, dan kun je de bloembollen weer buiten planten.

Hoe zien dahlia’s eruit?

Dahlia’s zijn prachtige bloemen die in veel kleuren en formaten kunnen voorkomen. Als jij bloembollen gaat kopen, kun je dan ook kiezen uit een enorm aanbod van kleuren. Er zijn bijvoorbeeld wit met paarse bloemen, bloemen die verschillende roze tinten hebben, oranje bloemen met langwerpige blaadjes en donkerrode bloemen met ronde blaadjes. Dit is slechts een greep uit alle kleuren en vormen van de dahlia’s. Mocht je nu niet kunnen kiezen welke kleur bloem je wil in je tuin, dan kan je ook een zakje bloembollen kopen waar meerdere kleuren bloemen in zitten. Natuurlijk kan je ook gewoon meerdere zakjes bloembollen kopen met verschillende bollen erin.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten