Je auto regelmatig checken – want stilstaan is niet cozy

0
784
Auto checken

Bij het autorijden komt veel meer kijken dan mensen vaak denken. Er zijn een aantal zaken die je eigenlijk zelfs dagelijks moet uitvoeren voordat je gaat rijden. Dat doet natuurlijk niemand. Toch is het wel handig om in ieder geval wekelijks even een controle te doen van je auto, voordat het te laat is. In deze blog vertel ik je over die wekelijkse controle, en wat hij allemaal moet inhouden. Want je wil niet stranden midden op de snelweg!

Je bandenspanning

Dit is de meest voor de hand liggende controle die je ook altijd verteld wordt. Als je bandenspanning te laag is heb je een slechtere wegligging, slijten je banden raar af, en het is minder veilig. Ook heb je meer uitstoot, wat weer slechter is voor het milieu. Als je bandenspanning te hoog is slijten je banden in het midden af, iets dat je ook niet wil. Dus een perfecte bandenspanning is goed. In je wekelijkse controle loop je even om je auto heen en kijk je naar je banden. Heel logisch, maar toch vergeten mensen dit vaak. Ze controleren vrijwel niet of een keer in het halfjaar, en merken dan dat ze honderden euro’s benzinekosten hebben verspild met zachte banden. Nergens voor nodig dus!

Je ruiten

Ze zeggen altijd dat als je eenmaal een sterretje in je ruit hebt, je die gauw op moet laten vullen. Zo’n sterretje kan namelijk heel snel uitgroeien tot een echte barst. Met een barst in je ruit wordt je auto niet APK gekeurd. Belangrijker nog, je bent niet veilig op de weg, omdat licht raar uit een barst kan weerkaatsen en in je ogen kan komen op cruciale momenten. Als je een sterretje hebt moet je die vlug op laten vullen. Als het een barst is geworden moet je je autoruit laten vervangen. Een zijruit moet je sneller vervangen dan een voorruit. Echter is je voorruit laten vervangen duurder. Wees er dus gauw bij en controleer wekelijks op sterretjes die je eventueel moet opvullen.

Peil van je olie, remvloeistof en koelvloeistof

Deze controle hoor je dus eigenlijk dagelijks uit te voeren, voordat je gaat rijden. Nu is dat wel erg vaak, met een wekelijkse controle kom je er ook. Het olievloeistof check je met de oliepeilstok. Je maakt hem eerst schoon en stopt hem dan erin om te meten. Je andere vloeistoffen zijn ook heel belangrijk, en die check je op het oog. Zorg dat je niet stil komt te staan door een missende vloeistof!