ZakelijkAls zelfstandige zorgverlener werken: de voordelen

Als zelfstandige zorgverlener werken: de voordelen

Zelfstandige zorgverleners zijn een belangrijke schakel in de zorgketen. Ze zijn vaak gespecialiseerd in een bepaalde zorgdiscipline en dit betekent dat zij zorgverlening op maat kunnen leveren, wat voor veel mensen een groot voordeel is. In dit artikel bespreken we nog meer voordelen.

Inspelen op de veranderende behoeftes van de patiënten

In een ziekenhuis of een andere zorginstelling werken artsen en verpleegkundigen in teams. Dit team werkt vaak nauw samen, maar soms is het verstandig dat er sprake is van een meer flexibele en individuele aanpak. Een zelfstandige zorgverlener kan hierbij een uitkomst bieden. Hij of zij kan snel inspelen op de veranderende behoeftes van patiënten. Dit is een groot voordeel, want het betekent dat patiënten meer zorg krijgen die aansluit bij hun specifieke situatie.

Meer aandacht voor de patiënt

Zelfstandige zorgverleners zijn in staat om meer aandacht te besteden aan de patiënt. Dit komt omdat zij over het algemeen minder patiënten hebben dan artsen in een ziekenhuis of verpleegkundigen in een zorginstelling. Dit betekent dat zij meer tijd kunnen besteden aan de patiënt en zich beter kunnen concentreren op de zorg die zij leveren. Dit is niet alleen goed voor de patiënt, maar ook voor de zorgverlener. 

Meer inkomen en zelf tijd indelen

Een Zzp in de zorg verdient over het algemeen meer dan zorgverleners in loondienst. Dit komt omdat deze zelf het tarief bepaalt. Dit is natuurlijk niet het enige voordeel. Als zelfstandige zorgverlener ben je ook vrijer in je werktijden en kun je deze indien nodig aanpassen aan je privéleven. Zo kun je bijvoorbeeld werken wanneer je kinderen uit school komen of wanneer je partner thuis is. Dit is vaak niet mogelijk als je in loondienst werkt omdat je dan te maken hebt met vaste diensten en werktijden. 

Zelf sparen voor je pensioen

Pensioen is een maandelijkse uitkering, die wordt betaald uit een vermogen. De Algemene OudersdomsWet (AOW) biedt ook voor zzp'ers de garantie op een basispensioen. Zolang je in Nederland woont of werkt ontvang je AOW vanaf jouw AOW leeftijd tot het overlijden. Normaal draagt een werkgever af voor jouw pensioen, maar als zelfstandige zorgverlener ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Als je een lijfrenteverzekering start, dan stort je geld op een rekening waar je nog geen belasting voor hoeft af te dragen. Deze storting kun je aftrekken van de belasting. Een verzekeraar, beleggingsinstelling of bank probeert hier rendement op te maken door te investeren. Als je gestopt bent met werken kun je het gespaarde bedrag in termijnen laten uitkeren. Op deze manier kun je je pensioen dus aanvullen. 

Er is echter nog een mogelijkheid om pensioen op te bouwen als zzp. Men noemt dit de oudedagreserve (FOR). Met deze regeling kun je maximaal 9.8% van de winst uit jouw eigen bedrijf opzij zetten voor jouw pensioen. Deze regeling is eveneens aftrekbaar van de belastingen. Met deze FOR stel je de belastingafdracht eigenlijk uit. Als je het bruto geld opneemt als je met pensioen bent, dan betaal je belasting. Vaak is dit wel een stuk lager belast in vergelijking met toen je nog werkte.

Random blogs vandaag

Laatste berichten

Gerelateerde berichten